ETicaretSoft Blog

Türkiye'den ve Dünya'dan en güncel e-ticaret ve teknoloji yazıları.

2014 yılında e-ticaret’te hızla yükselen sektörler.

2014 yılında e-ticaret’te hızla yükselen sektörler.

Tarih: 16.02.2015

Günümüz teknoloji çağında alışkanlıklar hızla değişiyor. İnsanoğlunun da bu hıza ayak uydurması alışkanlıklarını değiştirmesi de teknolojinin hızla değişimi kadar hızlı. Alışılagelmiş alışveriş yerini teknolojinin sunduğu imkânlar sayesinde bambaşka bir boyuta taşıdı. Yerel mağazalardan yapılan alışverişler yerini sanal dünyadaki mağazalara taşıdı. Kısaca online alışveriş IN, offline alışveriş OUT! Teknolojideki hız değişim ve gelişim, buna bağlı geliştirilen teknolojik ürünlerin kullanım ve ulaşım kolaylığı (laptoplar, tabletler ve artık cep boyutunda mini bilgisayar özelliğindeki akıllı telefonlar), internet kullanım oranın her geçen gün artması, hızlı teslimat gibi çözümler ile geleneksel ticaret yerini e-ticaret yani internet üzerinden yapılan ticarete bıraktı.

İnsanlar neden artık internetten alışverişi tercih ediyor? İnternette yapılan alışverişin tercih edilmesinin sebepleri ülkeden ülkeye değişirken; genel açıdan bakıldığında ülke, alıcı, ürün değişse de düşük fiyat faktörü belirleyici rol oynuyor. Birey mağazadan alacağı ürünün aynısına internetten daha ucuza ulaşabiliyor. Çünkü e- ticaret yapan firmanın işletme giderleri düşüyor. Nasıl mı? Fiziki mağazadaki kira, aidat, depo maliyetleri vb. e-ticaret ile ortadan kalkıyor, daha az personel istihdamını da eklersek işletme giderleri düşüyor ve bu da olumlu bir şekilde ürün fiyatlarına elbette ki yansıyor. Fiyatı ucuzlayan ürünler internet alışverişinde daha fazla tercih ediliyor. Yine internetten alışverişin tercih edilmesindeki diğer sebeplerin içeriğine; daha fazla ürün seçeneği, alınacak ürün hakkında araştırma ve karşılaştırma yapabilme, farklı ödeme olanakları, müşteri hizmetleri ve iade sürecindeki çözüm odaklılık, alışveriş yapılan dijital ürünün ve sitenin kullanım kolaylığı gibi alternatifleri de ekleyebiliriz. Hal böyle olunca hızlı alışveriş yapabilmek ve zamandan tasarruf etmiş olmak söz konusu ki çağımızda insanlar için zaman en kıymetli öğe.

Tüm bu sebeplerle e-ticaret son on yıl içerisinde dünyada ve Türkiye’de hızlı bir büyüme ivmesi yakaladı. 2014 yılında e-ticaret 1 trilyon dolar işlem hacmini gördü. Goldman Sachs, Forrester ve IDC gibi araştırma şirketlerinin vermiş olduğu raporlara göre e-ticaret sektörü yıllık 17.2 büyüme oranına sahip. Elde edilen verilere göre E-Ticaret 2014'te yüzde 30 büyüdü. Bu büyümenin ise 2015 yılı sonuna kadar yüzde 45’e ulaşması bekleniyor. Fiziksel alışveriş yöntemiyle tüketicilerine ulaşan şirketler de artık hızla e-ticaret pazarındaki bu büyüme payı ile e-ticaretteki rekabete kendisini dâhil ediyor. Bu sektörlerin arasında tekstil hazır giyim, bankacılık hizmetleri, süpermarket, beyaz eşya, kozmetik başta geliyor.

E-Ticaretin pazarlaşma sürecinde yeni yeni kendini gösterdiği dönemlerde kitap ve cd alışverişi bireyler tarafından tercih ediliyordu. Bir dönem Türkiye’de özellikle tekstil, hazır giyim ürünlerinin internette satışının olasılığı imkânsız olarak bakılırken; bugün tüketici tarafından en fazla alım yapılan sektörlerin arasında yer alıyor. Bugün geldiğimiz noktada ise E-Ticarette gelecek vaat eden pek çok farklı sektörde var. Beyaz eşya, elektronik ev aletleri, mobil cihazlar (cep telefonları, akıllı telefonlar, tabletler), mobilya, kişisel bakım ürünleri (kozmetik ve dermokozmetik ürünler), değerli takı, seyahat gezi alışverişlerinin gün be gün arttığını söylemek mümkün. Araştırma şirketlerinin e-ticarette büyüme gösteren sektörlerle ilgili verilerine baktığımızda; beyaz eşya, elektronik ev aletleri, mobil cihaz (cep telefonları, akıllı telefonlar, tabletler) satışları %45, mobilya, seyahat gezi satışları %35, kişisel bakım ürünleri (kozmetik ve dermokozmetik ürünler) ile değerli takı satışları %20’lik dilimlerde.

Erdal D.

Bu yazıyı 4,151 kişi okudu
Yazıyı Paylaş

 

Peşin Fiyatına 9 Taksit

E-Ticaret Paketlerimizi, tüm kredi kartlarına peşin fiyatına 9 taksitle satın alabilirsiniz.