ETicaretSoft Blog

Türkiye'den ve Dünya'dan en güncel e-ticaret ve teknoloji yazıları.

E-Ticaret sitelerinde üyelik sözleşmelerinin düzenlenmesi.

E-Ticaret sitelerinde üyelik sözleşmelerinin düzenlenmesi.

Tarih: 13.01.2017

E-Ticaret sitelerinde üyelik sözleşmeleri uygulamada bulunması tavsiye edilen hukuki metinler içerisinde yer alan bir belgedir. Kullanıcılarınızın e-ticaret sitenize üye oldukları durumlarda ne gibi hak ve yükümlülüklere sahip olduğunun belirtildiği bu sözleşme her işletme tarafından bir hukuk danışmanı veya e-ticaret altyapı sağlayıcı firmanızda bulunan yetkili personel yardımı ile firma şartları göz önünde bulundurularak işletmelere özel olarak hazırlanmalıdır. Bunun sebebi, her işletme müşterilerine aynı imkânları sunamaz ve yine müşterilerinden aynı beklentiler içerisinde olması söz konusu değildir. Bu sebeple her işletmenin Kullanıcı Üyelik Sözleşmesini kendi özelinde kurgulayarak hazırlaması gerektiğini söyleyerek konuya başlayalım.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi "Üyelik Sözleşmesi" kullanıcılarınızın e-ticaret sitenize ne için ve neleri kabul ederek üye olduklarını onlara bildiren bir metindir. Öncelikle bu metin üzerinde tarafların ve bu tarafların açık adreslerinin bulunması gerekmektedir. Burada taraflardan biri E-Ticaret sitesi işletmecisi olarak siz veya tüzel kişilik olarak firmanız, diğer taraf ise üye olan kullanıcınız yani müşterinizdir.

Burada işletme olarak açık adresinizi mutlaka belirtmeniz gerekmektedir. Sonrasında sözleşmenin konusu anlaşılabilir ve sade bir ifade ile mutlaka yazılmalıdır. Ardından yazılması gereken tarafların hak ve yükümlülükleri kısmında detaylı olarak madde madde sizin ve kullanıcılarınızın hakları ve karşılıklı yükümlülükleri belirtilmelidir.
Kullanıcılarınızın size beyan etmiş olduğu kişisel erişim ve iletişim bilgilerinin doğru olduğunu, olmadığı takdirde doğacak olan durumda kimin ne hükümlülüğü olduğunu da belirtmelisiniz.

Sözleşmenin devamında olası bir sözleşmenin feshi durumunda kullanıcılarınızın nasıl bir yükümlülük içerisine gireceklerini anlaşılır cümleler ile belirtmeniz gerekir. Ayrıca bu fesih işleminin tek taraflı yapılıp yapılamayacağı konusunda da kullanıcılarınızı bilgilendirmeyi unutmayınız.

Sözleşmenin hangi tarih aralığında ya da hangi şart ve durumlarda başlayacağını ve yürürlükte kalacağını, hangi durumlarda geçerliliğini kaybedeceğini de yine belirtmelisiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz konu başlıkları hemen hemen her E-Ticaret sitesinin üyelik sözleşmesinde bulunması gereken ana başlıklar olarak sıralanabilir. Bu konu başlıklarını ihmal etmemek kaydı ile yazımızın başında da belirttiğimiz gibi her işletmenin kendi koşullarına göre bu sözleşmeleri sıfırdan, bir uzman yardımı alarak düzenlemesi daha sağlıklı bir işleyiş sağlayacaktır. Başka işletme veya e-ticaret sitelerinden kopyalanarak alıntı yapılması durumunda kendi özel durumlarınızı göz ardı etmiş olursunuz. Ya da tam tersine alıntı yapmış olduğunuz e-ticaret sitesinin özel durumlarını kendi üzerinize almış sayılırsınız. Bu sebeple tavsiyemiz odur ki bu gibi sözleşme ve hukuki metinleri konunun uzmanlarından da yardım alarak mutlaka sıfırdan düzenlemenizdir.

ETicaretSoft

Bu yazıyı 1,971 kişi okudu
Yazıyı Paylaş

 

Peşin Fiyatına 9 Taksit

E-Ticaret Paketlerimizi, tüm kredi kartlarına peşin fiyatına 9 taksitle satın alabilirsiniz.