ETicaretSoft Blog

Türkiye'den ve Dünya'dan en güncel e-ticaret ve teknoloji yazıları.

Sanal mağazanıza ödeme altyapısı seçerken.

Sanal mağazanıza ödeme altyapısı seçerken.

Tarih: 02.12.2019

Genel olarak “internetten bir şeyler satmak istiyorum” cümlesiyle başlayan E-Ticaret, yıllar boyunca gelişerek satın alma ve satış yapma kavramlarını bambaşka bir yapıya evrimleştirdi.

“Bir şeyler satalım evet ama parayı nasıl tahsil edeceğiz?” sorusuna ise Banka Havalesi İle Ödeme, Kargo ile Kapıda Ödeme ve Kredi Kartı İle Ödeme seçenekleri cevap olarak sanal mağazalarımızda yerlerini aldılar.

Banka Havalesi

Banka Havalesi seçeneği müşteriler tarafından en az kullanılan seçenek olmasına rağmen, maliyetinin düşük olması ve teknik olarak e-ticaret paketlerinde altyapısal sorunlar teşkil etmemesi sebebiyle neredeyse her sanal mağazada mevcut. Ne kadar az kullanılırsa kullanılsın, bizce de her sanal mağaza bu ödeme seçeneğinin bulunması gerekiyor.

Kargo İle Kapıda Ödeme

Kargo ile Kapıda ödeme seçeneği de Kargo İle Kapıda Nakit Ödeme ve Kargo İle Kapıda Kredi Kartı İle Ödeme olarak kendi arasında ikiye ayrılmış durumda. Bazı kargo firmaları bu iki seçeneği de sunarken, bazı kargo firmaları ise sadece kapıda nakit ödeme seçeneğini kullanıcılarına sunuyor. Bu seçeneklerden birini ya da her ikisini birden kullanmak için bir kargo firması ile anlaşma yapmanız gerekiyor. Kargolarınızı göndermek için zaten önceden anlaşmış olduğunuz kargo firması ile kapıda ödeme için de anlaşma yapabilirsiniz.

Kargo ile Kapıda Ödeme seçeneği müşteriler tarafından maalesef en çok tercih edilen ödeme yöntemi. Maalesef diyoruz çünkü olumsuz tarafları da var. Siparişi veren müşteriniz, kargonun teslim edileceği anda teslimat adresinde değilse gönderdiğiniz ürün, kargo şubesine geri gidiyor. Şubede birkaç gün bekledikten sonra size geri geliyor ve gidiş-geliş kargo ücretini siz ödüyorsunuz. Bu ihtimallere ek olarak müşteri, kargo kendisine ulaşana kadar ya da paketi teslim alana kadar siparişinden vazgeçerse yine gidiş-geliş kargo ücretini siz ödüyorsunuz. Eğer sattığınız ürün bilinen bir ürünse, e-ticaret siteniz tanınan ve güvenilen bir site ise bu seçeneğe ödeme altyapınızda yer vermemek en doğrusu olacaktır.

Fakat e-ticarete yeni başlayan bir firmanın işe başlarken kapıda ödeme seçeneğini ödeme altyapısında mutlaka bulundurması gerektiğinin de altını çizmek istiyorum.

Başlangıçlar her zaman biraz yorucu olmuştur. Yeni başlayan sanal mağazaların da ileride tanınmış ve güvenilen bir mağaza olana kadar kapıda ödeme sistemine dâhil olmaları gerekiyor.

Kredi Kartı İle Ödeme

Sürekli gelişen ve teknoloji ile birlikte olgunlaşan e-ticaret sistemleri ile birlikte bankalar da sanal mağazalarda kullanılmak üzere kredi kartları için sundukları sanal poslarla bu gelişme hızına yetişmeye çalışıyorlar.

Hemen her bankanın sanal pos altyapısı mevcut fakat tercih edilme noktasında bir adım gerideler. Yapısal olarak bankaların müşterilerine direkt sunduğu sanal poslara sahip olmak için ve sonrasında kullanmak için bir takım sorunlarla karşılaşacaksınız.

İlk sorun abonelik aşaması. Doldurulması gereken formlar ve onay süreci zahmetli geçiyor. Bu aşamayı atlattıktan sonra da sanal mağazanıza entegrasyon süreci başlıyor. E-Ticaret altyapı sağlayıcınız ile birlikte yürüteceğiniz entegrasyon sürecinden sonra eğer bankadan gelen kodlar uyumlu ve stabil çalışırsa ancak o zaman kredi kartı ile tahsilat yapmaya başlayabilirsiniz. Ve bu anlattıklarımız sadece bir banka için… Eğer tüm kredi kartlarına taksit li satış yapmayı planlıyorsanız, her banka için ayrı ayrı bu süreçlerden geçmeniz gerekecek. Son olarak bankaların sunduğu sanal posların yıllık aidatları da 100 $ ile 300 $ arasında değişiyor. Bu durumu da değerlendirirsek, yıllık 750 – 1000 $ gibi bir tutarı bankalara sanal pos aidatı olarak ödemek zorunda kalıyorsunuz.

Peki, Kredi Kartı ya da Banka kartı ile ödeme alabilmenin daha kolay, hızlı ve masrafsız bir alternatifi yok mu? Tabiki var. Ortak Ödeme Sistemleri.

BDDK tarafından lisanslanan ve yakın zamanda bazı kurallar için merkez bankasına da bağlanan özel ödeme kuruluşları mevcut. Türkiye’de ve yurt dışında faaliyet gösteren bu kuruluşların sayısı da yaklaşık 30 civarında. Tüm bankaların sanal poslarını tek bir altyapı üzerinden kullanabilmenizi sağlıyorlar. Tek çekim ve taksitli olarak değişen komisyon oranları ile 12 taksite kadar kredi kartı ile tahsilat yapabilirsiniz. Çalışma sistemi olarak kimi ödeme kuruluşları, tahsil edilen tutarları ertesi iş günü hesabınıza yatırırken, kimileri de 1 hafta, 10 gün gibi sürelerde valörlü olarak hesaplarınıza yatırıyor. Ayrıca aralarında tahsilat komisyonuna ek olarak işlem bedeli alanlar ve yıllık olarak abonelik ücreti alanlar da var. Bu noktada sundukları hizmetleri de değerlendirerek bir karar verip, herhangi bir lisanslı ödeme kuruluşu ile çalışabilirsiniz. Abonelik süreçleri 1-2 günde tamamlanır. Tüm işlemler mail adresleri ve telefon numaralarınız üzerinden tamamlanır ve E-Ticaret altyapı sağlayıcınızın, bu kodları sanal mağazanıza entegre etmesi de çok kısa sürer. Özetle 1-2 gün içerisinde hemen tüm kredi kartlarına taksitli ve tek tek çekim olarak tahsilat yapmaya başlayabilirsiniz.

Hizmet alacağınız ödeme kuruluşunu seçerken dikkat etmeniz gereken noktalar;

Ödeme kuruluşları çok sayıda müşteri yönettikleri için olası sorunlara yanıt verme hızları oldukça düşüktür. Güvenlik açısından alıcı ya da satıcı için herhangi bir risk yok. Fakat satıcının elini güçlendirecek doğrultuda olanaklar sunması önemlidir.

Bazı ödeme kuruluşları bu sorunların önüne geçmek için bayilik sistemi ile çalışır. Kendilerine bağlı alt kuruluşlarla çalışarak müşterilerini guruplara ayırırlar ve böylece bu alt kuruluşlar üzerinden daha butik tarzda ve müşteriye özel, hızlı çözümler sunarlar.

YeniPos.Com’da bu alt kuruluşlardan biridir. Eğer ortak ödeme altyapısı ile çalışan bir sanal mağazanız olacaksa YeniPos gibi bir firma ile görüşmenizi öneririm. Sadece sanal mağazanız üzerinden tahsilat yapmakla kalmayıp, ayrıca cep telefonunuzu bir mobil pos cihazına da dönüştürmenizi sağlayan özel bir uygulamaları mevcut. Ve hiçbir şekilde yıllık ücret ya da işlem başına ekstra bir ücret talep etmiyorlar. Tahsil edilen tutarlar da ertesi iş günü hesaplarınıza yatırılıyor. Tamamen güvenli ve istikrarlı çalışan bu sisteme abone olmak da en fazla 1-2 gün sürüyor. Tahsilat sisteminiz ile ilgili her konuda bir telefon ya da bir e-posta ile çok kısa sürede çözüm sunuyorlar. Tek yapmanız gereken şirket evraklarınızı göndermek.

Yazımızı burada sonlandırırken, tüm okuyucularımıza iyi çalışmalar, bol kazançlar dileriz.

“E-Ticaret Alt Yapı Sağlayıcınızı Seçerken” başlıklı blok yazımız da yakında yayına girecek.

Bizi takip etmeye devam edin...

Hakan ERKOL

Bu yazıyı 1,472 kişi okudu
Yazıyı Paylaş

 

Peşin Fiyatına 9 Taksit

E-Ticaret Paketlerimizi, tüm kredi kartlarına peşin fiyatına 9 taksitle satın alabilirsiniz.