ETicaretSoft Blog

Türkiye'den ve Dünya'dan en güncel e-ticaret ve teknoloji yazıları.

Sanal mağazanız Google ile kanka olsun (S.E.O.)

Sanal mağazanız Google ile kanka olsun (S.E.O.)

Tarih: 20.02.2020

E-Ticaret ile ilgilenen hemen herkesin bildiği adıyla SEO, Türkçe karşılığı arama motoru optimizasyonu olan Search Engine Optimization kelimelerinin kısaltılarak oluşturulmuş bir terimdir. Bilinen tüm arama motorlarının, aranan ya da aranacak olan web sitelerindeki içerikleri algılamaları için yapılan çalışmayı kapsar. Ülkemizde ve genellikle tüm dünyada en yaygın olarak kullanılan Google, bu arama motorlarının başında gelir. Dolayısıyla biz de bu yazımızda Google’ı hedef alıp, ilgili çalışmalarımızı bu doğrultuda yürüteceğiz.

Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi Türkiye’de E-Ticaret yapan birçok işletmenin kullandığı farklı yazılımlar mevcut. Elbette her birinin algoritması ile tek tek ilgilenmeyeceğiz ama en azından ETicaretSoft olarak altyapımızı kullanan müşterilerimizin konuya hakim olmalarını ve S.E.O. için gerekli çalışmaları eksiksiz yaparak satışlarını artırmalarını gönülden isteriz. Bu bağlamda ağırlıklı olarak ETicaretSoft yönetim paneli üzerinden örnekler vererek bir takım açıklamalar yapacağımız için, diğer altyapı sağlayıcı firmalarla çalışan okurlarımızdan şimdiden özür dileriz.


Google Sitenizi Nasıl İnceler ve Neleri Kaydeder?

Aslında temelde arama motorları sitenizin her yerini inceler ve kaydeder. Fakat bu verileri gerektiğinde kendi müşterilerine sunmak üzere bir takım anahtar kelimeler ile eşleştirebilmek ister. Ayrıca kaydettiği verileri kendi veri bankasındaki bilgilerle karşılaştırır ve kopya içerikleri ayıklar.

İşe başlamadan önce yapmanız gereken basit bir şey var o da her yazımızda bahsettiğimiz gibi duygudaşlık (Empati). Kendinizi Google’ın yerine koyun. Milyarlarca müşteriniz var ve aradıkları her şeyi size soruyorlar. Bunu yaparken de kendilerini sadece kelimelerle ifade edebilirler. Google işte tamda bu noktada hangi kelimelerin karşılığında hangi sonuçları göstereceği konusunda son derece hassas davranmak zorundadır. Ve bu hassasiyet de aslında bizim yazımızın temelini oluşturuyor.

Anahtar kelimeler (keywords) diye adlandırılan arama kelimelerinin sitenizdeki doğru verilerle eşleştirilmesi için ETicaretSoft olarak yıllar önce yaptığımız ve bu güne değin her versiyonda geliştirdiğimiz S.E.O. alanlarımız arama motorları tarafından öncelikli ve %100 görünürlüğe sahiptir.

Her sanal mağazada olması gereken bu alanlar, Kategoriler, ürünler ve mağazanın geneli ile ilgili olarak doldurulmalıdır. S.E.O. alanları boş bırakıldığında da siteniz Google aramalarında görünebilir. Fakat bu çok uzun zaman alır ve mağazanızın sadece bazı kısımları aramalarda bulunabilir hale gelir. Ayrıca arama sonuçları kalitesiz olacağından mağazanıza gelen ziyaretçilerin alışveriş yapmadan mağazayı terketme oranı da yükselir.

S.E.O. Alanlarının Doğru bir şekilde doldurmak için;

Aşağıda görsel olarak vereceğimiz örnekte mağazanızda Arçelik marka gardırop tipi bir buzdolabı satmakta olduğunuzu düşünün;





Yukarıdaki görsel örnekte de görüldüğü üzere her bir ürün için ürüne özel olarak bu alanlar doldurulmalıdır. Fakat doldururken dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar var.

Bazı kelimelerin halk arasında söylem ve yazılış şekilleri farklıdır. Elbette doğru olanı bir tanedir fakat birçok yanlış hali de kullanılmaktadır. Egzos , Eksoz , Egzost.. hangisi doğru? ya da tişört, t-shirt, t-short, tişort...

Google’da arama yapan insanlar bunların hepsini kullanabiliyorlar. Aranan kelimeler ile bulunan ürünler arasındaki köprüleri artırmak sizi her zaman bir adım öne alacaktır.

Anahtar kelimeler arasında virgül ve boşluk koyarak yenilerini yazabilirsiniz.

Mağazanızda bulunan kategoriler için, her bir ürün için, içerik sayfaları için ve mağaza geneli için olmak üzere her alanda ayrı ayrı yer verilen bu bölümlerin özenle doldurulması gerekir.

Aşağıda tüm okurlarımız için dikkat edilmesi gereken önemli hususları maddeler halinde sıralamaya çalışacağız.

- Kopya içerikten sakının! Klavyenizi kullanın ve ne yazacaksanız kendiniz yazın.

- Ürün açıklamaları kısmını mutlaka doldurun. Her ürün için detaylı olarak bilgi metinleri yazın. Ürünlerinizi almak için inceleyen müşterilere, rakiplerinizle sizi kıyaslayabilmeleri için görsel, işitsel ve detaylı yazılı bilgiler vermek trafiğinizi yükseltir ve dolayısı ile Google tarafında aramalarda görünürlüğünüzü artırır.

- Ürün adlarını yazarken kendi adınıza kolaylık olacak şekilde sadece ürün kodu ya da sadece ürünün tür adını yazmayın. Örneğin sadece “Buzdolabı – 391640 EI” yazmak yerine, “Gardırop Tipi Buzdolabı - 391640 EI” yazın.
Eğer çocuk giyim ürünleri satıyorsanız “Bebek Bady” yazmak yerine ürünün üzerindeki bir figürü de ekleyin “Tavşanlı Bebek Body 0-3 Ay - 1625340A” gibi.

- Mağazanızda Blog bölümü oluşturun. Bu alana haftalık en az bir yeni blog yazısı ekleyin. Burada amaç, mağazanızdaki bir ürün gurubunun tanıtımı olmalı. Örneğin zeka geliştirici oyuncaklar kategorisinde bulunan ürünlerinizi tanıtın ve yazı içerisinde bu ürünlerin linklerine yer verin. Blog yazınızı kaydedip sonlandırmadan önce mutlaka en altta bulunan etiket alanına ilgili anahtar kelimeleri yine aralarına virgül ve boşluk koyarak ekleyin.

Doğru ve ilgili kelimelerle bu çalışmaları tamamladığınızda mağazanızın S.E.O için gerekli olan eksiklerini de tamamlamış olacaksınız.

Son olarak Google’ın bir işletme olduğunu ve tüm işletmeler gibi yaşamını sürdürebilmek için para kazanması gerektiği gerçeğini unutmayın. Söylemeye çalıştığım konu Reklamlar. Google, siz ne yaparsanız yapın önceliği her zaman kendisine para ödeyen müşterilerine verecektir. Arama sonuçlarında en üstte çıkmak için sizde Google’da reklam yayınlamalısınız. Yılın her ayı olmasa da en azından belirli dönemlerde (bütçenize göre) reklam vermek, satışlarınızın artması için önemli bir gereksinimdir. Bu aynı zamanda sizin reklam vermediğiniz dönemlerde de ilk sayfalarda yer alabilmenize yardımcı olur ve S.E.O çalışmalarının sonuçlarını hızlandırarak verimini artırır.

E-Ticaret sitelerinde ürün arama filtrelerinin önemi ile ilgili bilgiler paylaşacağımız sonraki yazımızda tekrar buluşmak dileğiyle,

Bizi izlemeye devam edin.

Hakan ERKOL

Bu yazıyı 1,067 kişi okudu
Yazıyı Paylaş

 

Peşin Fiyatına 9 Taksit

E-Ticaret Paketlerimizi, tüm kredi kartlarına peşin fiyatına 9 taksitle satın alabilirsiniz.